Fords 1-liters EcoBoost-motor vant internasjonal motorpris for 11. gang

Fords 1-liters EcoBoost-motor vant internasjonal motorpris for 11. gang

Fords kraftige og drivstoffeffektive 1-liters EcoBoost-motor mottok i dag prisen som årets beste motor med under 150 HK. Det er 11. gangen suksessmotoren har vunnet det som ofte blir kalt bilbransjens Oscar-pris siden den ble lansert i 2012.

Med opptil 140 HK ble den 3-sylindrede bensinmotoren levert i mer enn 1 av 4 Ford-modeller – og mer enn 410 000 biler, som ble solgt i løpet av 2018. Den svært anvendelige motoren blir brukt i så forskjellige bilmodeller som Ford Fiesta og Transit Connect.

Det var en jury bestående av hele 70 personer fra 31 forskjellige land som slo fast at Ford-motoren var den beste av alle motorene med under 150 HK. Mens Ford-motoren ble belønnet med 145 poeng, fikk nestemann på listen 26 poeng mindre. Ford slo med det motorer fra BMW, PSA Group, Toyota/Lexus og Volkswagen.

Introduksjonen av Fords 1.0-liters EcoBoost-motor igangsatte en bransjestandard for små, høyeffektive, 3-sylindrede, turboladede bensinmotorer.

Får stadig nye bruksområder

– Vår 1-liters EcoBoost-motor fortsetter å sette standarden for kompakte bensinmotorer, selv 7 år og 11 priser etter at den for første gang vant International Engine and Powertrain of the Year utmerkelsen (IEPOTY). Selv etter at vi har produsert 1,6 millioner 1-liters EcoBoost-motorer finner vi fremdeles nye bruksområder hvor den får brukt sitt potensiale. Nye og enda mer energieffektive elektrifiserte drivlinjer med 1-liters EcoBoost-motoren vil snart komme på veien, sier administrerende direktør i Ford Motor Norge, Per Gunnar Berg.

Ford forbedret også nylig motoren for Ford Focus og Transit Connect. Da ble 1-liters EcoBoost-motoren den første 3-sylindrede motoren i verden med sylinderkutt. Den nyskapende teknologien reduserer utslipp og bedrer drivstofføkonomien til den allerede supergjerrige bensinmotoren.

– Juvel av en motor

Med 1.0-liters Ecoboost-bensinmotoren har Ford satt standarden for kompakte, drivstoffgjerrige motorer med et sofistikert turbosystem og direkte bensininnsprøyting.

– Siden den vant første gangen i 2012 har denne juvelen av en motor holdt stand mot mange av de andre produsentene som har mer enn nok med å følge med, sier jurymedlem i IEPOTY fra Car South Africa, Nicol Louw.

Tas i bruk i Focus og Fiesta mild hybridløsninger

Tidligere i år annonserte også Ford at de ville bruke den prisvinnende motoren som utgangspunkt for sitt nye mild hybridsystem i nye Fiesta EcoBoost Hybrid og Focus EcoBoost Hybrid.

En integrert startmotor sørger for gjenvinning og lagring av energi som vanligvis går tapt under bremsing og retardasjon, og lader det 48 Volts luftavkjølte batteriet.

Mild hybridsystemet fungerer som en motor som integreres sømløst med EcoBoost-bensinmotoren. Den bruker den lagrede energien til å gi dreiemomenthjelp under akselerasjon og normal kjøring, samt at den driver bilens elektriske systemer.

Den svært anvendelige 1-liters EcoBoost-motoren skal også fungere som rekkeviddeforlenger for de første ladbare hybridene i sin klasse, Transit Custom og Tourneo Custom.

Her er alle Ford 1.0-liters EcoBoost IEPOTY-seire siden den ble lansert i 2012:

  • Total vinner: 2012, 2013 and 2014
  • Beste nye motor: 2012
  • Beste motor under 1-liter: 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 og 2017
  • Under 150 HK- kategorivinner: 2019
SHARE IT: